Facebook
Kategorie MENU
Bestseller
Nowość
Zapowiedź

Strefa Aplikanta
E-booki
dostęp
w 5 min.
Stan prawny: 10 marca 2018 r.
z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz.Urz. UE L 119, s. 1) wchodzącym w życie z dniem 25.05.2018 r.
Wydanie: 1
Liczba stron: 456
Więcej informacji

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

-50%

RODO. Przewodnik ze wzorami

RODO. Przewodnik ze wzorami

Przeczytaj fragment Zobacz spis treści

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Produkty z promocji znikają w błyskawicznym tempie. Pospiesz się jeśli nie chcesz przegapić niższej ceny!
Stan prawny: 10 marca 2018 r.
z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz.Urz. UE L 119, s. 1) wchodzącym w życie z dniem 25.05.2018 r.
Wydanie: 1
Liczba stron: 456
Więcej informacji

Opis publikacji

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Autorzy wykorzystali opinie Grupy Roboczej Art. 29 oraz GIODO, normy ISO z obszaru bezpieczeństwa informacji, a także bogate doświadczenie z własnej krajowej i międzynarodowej praktyki ochrony danych osobowych, cyberbezpieczeństwa i cloud computingu, w tym prace dla Grupy Roboczej Art. 29 i Komisji Europejskiej.

Ico_Gray_17.gif [486 B]   W publikacji czytelnik znajdzie m.in.:

  • projekt polityki ochrony danych osobowych, która obejmuje obowiązki administratora i podmiotu przetwarzającego,
  • wzór umowy powierzenia danych,
  • wzory klauzul informacyjnych, w których zawarto kategorie informacji,
  • ...

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Autorzy wykorzystali opinie Grupy Roboczej Art. 29 oraz GIODO, normy ISO z obszaru bezpieczeństwa informacji, a także bogate doświadczenie z własnej krajowej i międzynarodowej praktyki ochrony danych osobowych, cyberbezpieczeństwa i cloud computingu, w tym prace dla Grupy Roboczej Art. 29 i Komisji Europejskiej.

Ico_Gray_17.gif [486 B]   W publikacji czytelnik znajdzie m.in.:

  • projekt polityki ochrony danych osobowych, która obejmuje obowiązki administratora i podmiotu przetwarzającego,
  • wzór umowy powierzenia danych,
  • wzory klauzul informacyjnych, w których zawarto kategorie informacji,
  • listy standardowych zagrożeń bezpieczeństwa informacji i potencjalnych naruszeń praw i wolności mogących wyniknąć z naruszenia ochrony danych osobowych.

Autorzy wyjaśniają również zagadnienia mogące stwarzać szczególne trudności przy stosowaniu RODO, jak np. art. 11 RODO dotyczący danych niezidentyfikowanych.

Zobacz spis treści
Rozwiń opis Zwiń opis

Fragment dla Ciebie

Nie możesz się zdecydować? Przeczytaj fragment publikacji!
Przeczytaj fragment

Spis treści

Rozwiń spis treści Zwiń spis treści

Autorzy

Maciej Gawroński – radca prawny, wspólnik kancelarii Gawroński & Partners; laureat Nagrody Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych im. Michała Serzyckiego, Certified International Privacy Professional – Europe of International Association of Privacy Professionals; od wielu lat regularnie klasyfikowany w gronie najlepszych polskich prawników nowych technologii. Wykładowca studiów podyplomowych Szkoły Głównej Handlowej i Uczelni Łazarskiego. Konsultant Grupy Roboczej Art. 29 do spraw projektu klauzul umownych Ad hoc „przetwarzający dane w EU do pozaunijnego podprzetwarzającego” (WP214), ekspert Komisji Europejskiej ds. kontraktów cloudcomputingowych. Współautor systemu Good Data Protection Standard (gdpstandard.com). Redaktor książek: RODO. Przewodnik ze wzorami, Ochrona danych osobowych. Przewodnik po RODO i Ustawie z wzorami; Guide to the GDPR; Cloud computing w polskim sektorze finansowym – regulacje i standardy; współautor wielu innych publikacji z obszaru ochrony danych osobowych, outsourcingu, cloud computingu, przeciwdziałania praniu pieniędzy i innych.

Maciej Gawroński – radca prawny, wspólnik kancelarii Gawroński & Partners; laureat Nagrody Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych im. Michała Serzyckiego, Certified International Privacy Professional – Europe of International Association of Privacy Professionals; od wielu lat regularnie klasyfikowany w gronie najlepszych polskich prawników nowych technologii. Wykładowca studiów podyplomowych Szkoły Głównej Handlowej i Uczelni Łazarskiego. Konsultant Grupy Roboczej Art. 29 do spraw projektu klauzul umownych Ad hoc „przetwarzający dane w EU do pozaunijnego podprzetwarzającego” (WP214), ekspert Komisji Europejskiej ds. kontraktów cloudcomputingowych. Współautor systemu Good Data Protection Standard (gdpstandard.com). Redaktor książek: RODO. Przewodnik ze wzorami, Ochrona danych osobowych. Przewodnik po RODO i Ustawie z wzorami; Guide to the GDPR; Cloud computing w polskim sektorze finansowym – regulacje i standardy; współautor wielu innych publikacji z obszaru ochrony danych osobowych, outsourcingu, cloud computingu, przeciwdziałania praniu pieniędzy i innych.

Katarzyna Kloc – adwokat, Partner w Gawroński & Partners S.K.A. Posiada wieloletnie doświadczenie w doradztwie prawnym z zakresu ochrony prywatności i danych osobowych w rankingowych międzynarodowych kancelariach prawnych w tej dziedzinie. Doradza klientom z wielu sektorów gospodarki, takich jak sektor bankowy, technologiczny, finansowy czy e-commerce. Posiada doświadczenie w doradztwie w zakresie ochrony własności intelektualnej, prawa ochrony konsumentów, e-commerce oraz zagadnień prawnych związanych z IT. Jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Ukończyła również podyplomowe studia z zakresu prawa gospodarczego i handlowego. Przed dołączeniem do Gawroński & Partners S.K.A. doświadczenie zdobywała m.in. w zespołach IP, TMT i Data Protection Kancelarii CMS Cameron McKenna oraz Data Protection Kancelarii Bird & Bird, a także w Kancelarii Maruta Wachta sp. j.

Zuzanna Piotrowska - specjalizuje się w regulacjach sektora finansowego. Posiada doświadczenie w zakresie regulacji dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (AML IV), usług płatniczych (PSD II) oraz instrumentów finansowych (MIFID II).  Zuzanna pracowała w towarzystwie ubezpieczeniowym, w kancelarii obsługującej towarzystwa funduszy inwestycyjnych oraz w kancelarii, gdzie zajmowała się szeroko rozumianym prawem finansowym. Obecnie współpracuje z Fundacją Fintech Poland (obsługa prawna podmiotów z sektora fintech) oraz z Fundacją Polska Bezgotówkowa. Współautorka publikacji i artykułów z dziedziny AML i RODO m.in. RODO. Przewodnik ze wzorami, RODO a prawo bankowe, Przeciwdziałanie praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, Praktyczny przewodnik, Ochrona Danych Osobowych Przewodnik po RODO i Ustawie oraz checklist zgodności z ustawą AML, dyrektywą MIFID II, rozporządzeniem MIFIR. Absolwentka prawa Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.

Paweł Punda – radca prawny, zarządzający praktyką ochrony danych osobowych i IT w Lewczuk, Łyszczarek i Wspólnicy S.K.A., współzałożyciel i prezes zarządu Good Data Protection Standard Sp. z o.o., podmiotu dostarczającego innowacyjną platformę do zarządzania obszarem danych osobowych. Specjalizuje się w prawie nowych technologii, ochronie danych osobowych oraz prawnych aspektach zagadnień cyberbezpieczeństwa i działalności sektora IT, w tym cloud computingu. Doradzał m.in. przy pierwszym w Polsce przeniesieniu usług banku do publicznej chmury obliczeniowej oraz przy przeprowadzaniu digitalizacji procesów w jednym z polskich banków. Zapewniał kompleksową obsługę prawną obszaru IT oraz ITSec podmiotu z sektora bankowego. Uczestniczył w licznych projektach wdrożeniowych IT, w tym dotyczących outsourcingu bankowego. Doradzał przy wdrożeniach RODO w instytucjach finansowych i podmiotach z sektora energetycznego i produkcyjnego. Współautor publikacji: RODO. Przewodnik ze wzorami, Ochrona danych osobowych. Przewodnik po ustawie i RODO ze wzorami, oraz współautor komentarza do Ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa – w trakcie opracowania.

Rozwiń listę autorów Zwiń listę autorów

Opinie

Renata
W publikacji w prosty sposób przedstawiono unijne rozporządzenie z 27.04.2016 dotyczące ochrony i przetwarzania danych osobowych. Treści oraz ich schematyczne uzupełnienie wraz z przykładami umów stanowią jak dla mnie istotne informacje o tej ustawie.
Marta
Idealny podręcznik dla tych, którzy chcą się dowiedzieć czegoś o RODO. Opisano tutaj wszystkie najważniejsze informacje, kwestie prawne, obowiązki i prawa poszczególnych jednostek lub osób prawnych, nie wdając się przy tym w dokładną analizę.
Alicja
Książka to zarys RODO. Jest to szczegółowa analiza rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Omówiono podstawowe informacje, prawa osób fizycznych, obowiązki administratorów i przetwarzających oraz bezpieczeństwo i środki ochrony prawnej.
Arek
Podręcznikowe przedstawienie najważniejszych kwestii powiązanych z RODO. Autorzy przedstawili temat tak, by każdy mógł go zrozumieć. W treści wplątano również kilka wzorów, by schematycznie pokazać ważne umowy z ochrony danych.
Ewa
W książce prosto omówiono najnowsze zmiany dotyczące ochrony danych osobowych. Ponadto znaleźć w niej można wiele ważnych i ogólnie przydanych dla wszystkich wzorów i schematów. Polecam.
Karolina
Konkretne treści o RODO choć skierowane bardziej do osób fizycznych niż prawnych ze względu na wstępnie opisany temat. Autorzy po prostu ujęli w nich najważniejsze informacje o najnowszym akcie prawnym dotyczącym ochrony danych osobowych. Ogólnie polecam.
Karol
Jeśli macie problem z RODO to polecam tę pozycję. Jest to dobre kompendium wiedzy na temat nowych przepisów o ochronie danych osobowych. Dodam jeszcze, że rodosłowniczek i wzory dokumentów zastąpiły mi podstawowe szkolenie.
Łukasz
Książka to bardzo praktyczny przewodnik po nowych przepisach o danych osobowych, zawierający przydane i rzeczowe informacje. Mi najbardziej pomogły wzory umów (powierzenie danych i klauzul informacyjnych). Szczerze polecam.
Krystian
Większość firm musi ustosunkować się do przepisów RODO. Nie jest łatwo samemu wdrożyć postanowienia nowego rozporządzenia, dlatego każda rzetelna pomoc jest ważna, nawet książka, w której szczegółowo i praktycznie przedstawiono tę regulację. Polecam.
Basia
Drobiazgowość i rzeczowość treści w pozycji pomogła mi odnaleźć optymalne rozwiązanie na wdrożenie przepisów dotyczących zarządzania danymi osobowymi w mojej firmie. Nie sądziłam, że będę wdzięczna za schemat podręcznika w książce. Polecam!
Aby dodać opinię, zaloguj się lub załóż konto
Rozwiń listę z opiniami Zwiń listę z opiniami
Kup tę książkę w wersji Książka dostępna w różnych formatach Przewodnik po formatach
{{ variants[options].name }} {{ prices.brutto }} zł {{ prices.promotion_brutto }} zł
{{ variant.name }} {{ variant.price_brutto }} zł {{ variant.price_promotion_brutto }} zł
Zobacz produkt w pakiecie
Dlaczego Profinfo.pl?
Ponad 10 tys. tytułów
Darmowa dostawa już od 120zł
Czat online z konsultantem
Promocyjne ceny i rabaty
Sprawna realizacja zamówienia
Dostęp do ebooka w 5 minut

Ostatnio oglądane produkty

Produkty z tej samej kategorii

Inne publikacje autora