Facebook

banner_strefa_aplikanta_1920x60_k1.jpg [36.54 KB]

Kategorie
Kategorie
Strefa Aplikanta
Promocja dnia
RODO. Przewodnik ze wzorami Marcin Dominiak
-20%
Książka
Bestseller
Nowość
Zapowiedź
Książka
Bestseller
Nowość
Zapowiedź

RODO. Przewodnik ze wzorami

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Produkty z promocji znikają w błyskawicznym tempie. Pospiesz się jeśli nie chcesz przegapić niższej ceny!
smarteca

Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość!

Teraz nasze e-booki możesz czytać w bezpłatnej aplikacji. Dowiedz się więcej

Dodaj do koszyka
95,19 95,19
Cena regularna: 119,00
119,00
0,00
PROMOCJA RABAT -20 %
Idź do koszyka
Wartość koszyka zostanie przeliczona na złotówki.
Your order will be calculated into Polish currency (ZŁ).
Produkt został dodany do schowka Idź do schowka
Produkt archiwalny Chwilowo niedostępny
Sprawdź podobne
Darmowa dostawa
Wyślemy w 24 h (dni robocze)

Opis publikacji

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Autorzy wykorzystali opinie Grupy Roboczej Art. 29 oraz GIODO, normy ISO z obszaru bezpieczeństwa informacji, a także bogate doświadczenie z własnej krajowej i międzynarodowej praktyki ochrony danych osobowych, cyberbezpieczeństwa i cloud computingu, w tym prace dla Grupy Roboczej Art. 29 i Komisji Europejskiej.

Ico_Gray_17.gif [486 B]   W publikacji czytelnik znajdzie m.in.:

  • projekt polityki ochrony danych osobowych, która obejmuje obowiązki administratora i podmiotu przetwarzającego,
  • wzór umowy powierzenia danych,
  • wzory klauzul informacyjnych, w których zawarto kategorie informacji,
  • ...

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Autorzy wykorzystali opinie Grupy Roboczej Art. 29 oraz GIODO, normy ISO z obszaru bezpieczeństwa informacji, a także bogate doświadczenie z własnej krajowej i międzynarodowej praktyki ochrony danych osobowych, cyberbezpieczeństwa i cloud computingu, w tym prace dla Grupy Roboczej Art. 29 i Komisji Europejskiej.

Ico_Gray_17.gif [486 B]   W publikacji czytelnik znajdzie m.in.:

  • projekt polityki ochrony danych osobowych, która obejmuje obowiązki administratora i podmiotu przetwarzającego,
  • wzór umowy powierzenia danych,
  • wzory klauzul informacyjnych, w których zawarto kategorie informacji,
  • listy standardowych zagrożeń bezpieczeństwa informacji i potencjalnych naruszeń praw i wolności mogących wyniknąć z naruszenia ochrony danych osobowych.

Autorzy wyjaśniają również zagadnienia mogące stwarzać szczególne trudności przy stosowaniu RODO, jak np. art. 11 RODO dotyczący danych niezidentyfikowanych.

RozwińZwiń

Autorzy

Rozwiń Zwiń

Maciej Gawroński

Maciej Gawroński – radca prawny, CIPP/E IAPP (Certified International Privacy Professional – Europe of International Association of Privacy Professionals), partner w kancelarii prawniczej Gawroński & Partners w Warszawie, współautor systemu Good Data Protection Standard (gdpstandard.com). Redaktor i współautor książek Guide to the GDPR, RODO. Przewodnik ze wzorami, Ochrona danych osobowych. Przewodnik po RODO i Ustawie z wzorami, Cloud computing w polskim sektorze finansowym – Regulacje i standardy; współautor wielu innych publikacji z obszaru ochrony danych osobowych, outsourcingu, cloud computingu, przeciwdziałania praniu pieniędzy i innych. Wykładowca studiów podyplomowych Szkoły Głównej Handlowej i Uczelni Łazarskiego. Był konsultantem Grupy Roboczej Art. 29 do spraw projektu klauzul umownych Ad hoc „przetwarzający dane w EU do pozaunijnego podprzetwarzającego” (WP214), a także ekspertem Komisji Europejskiej do spraw kontraktów cloud computingowych (współliderem prac nad przenoszalnością danych). Regularnie wyróżniany w międzynarodowych i krajowych rankingach prawniczych jako jeden z wiodących polskich prawników technologii, mediów, telekomunikacji i ochrony danych osobowych.

Katarzyna Kloc

Katarzyna Kloc – adwokat, Partner w Gawroński & Partners S.K.A. Posiada wieloletnie doświadczenie w doradztwie prawnym z zakresu ochrony prywatności i danych osobowych w rankingowych międzynarodowych kancelariach prawnych w tej dziedzinie. Doradza klientom z wielu sektorów gospodarki, takich jak sektor bankowy, technologiczny, finansowy czy e-commerce. Posiada doświadczenie w doradztwie w zakresie ochrony własności intelektualnej, prawa ochrony konsumentów, e-commerce oraz zagadnień prawnych związanych z IT. Jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Ukończyła również podyplomowe studia z zakresu prawa gospodarczego i handlowego. Przed dołączeniem do Gawroński & Partners S.K.A. doświadczenie zdobywała m.in. w zespołach IP, TMT i Data Protection Kancelarii CMS Cameron McKenna oraz Data Protection Kancelarii Bird & Bird, a także w Kancelarii Maruta Wachta sp. j.

Zuzanna Piotrowska

Zuzanna Piotrowska - specjalizuje się w regulacjach sektora finansowego. Posiada doświadczenie w zakresie regulacji dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (AML IV), usług płatniczych (PSD II) oraz instrumentów finansowych (MIFID II).  Zuzanna pracowała w towarzystwie ubezpieczeniowym, w kancelarii obsługującej towarzystwa funduszy inwestycyjnych oraz w kancelarii, gdzie zajmowała się szeroko rozumianym prawem finansowym. Obecnie współpracuje z Fundacją Fintech Poland (obsługa prawna podmiotów z sektora fintech) oraz z Fundacją Polska Bezgotówkowa. Współautorka publikacji i artykułów z dziedziny AML i RODO m.in. RODO. Przewodnik ze wzorami, RODO a prawo bankowe, Przeciwdziałanie praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, Praktyczny przewodnik, Ochrona Danych Osobowych Przewodnik po RODO i Ustawie oraz checklist zgodności z ustawą AML, dyrektywą MIFID II, rozporządzeniem MIFIR. Absolwentka prawa Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.

Paweł Punda

Paweł Punda – radca prawny, zarządzający praktyką ochrony danych osobowych i IT w Lewczuk, Łyszczarek i Wspólnicy S.K.A., współzałożyciel i prezes zarządu Good Data Protection Standard Sp. z o.o., podmiotu dostarczającego innowacyjną platformę do zarządzania obszarem danych osobowych. Specjalizuje się w prawie nowych technologii, ochronie danych osobowych oraz prawnych aspektach zagadnień cyberbezpieczeństwa i działalności sektora IT, w tym cloud computingu. Doradzał m.in. przy pierwszym w Polsce przeniesieniu usług banku do publicznej chmury obliczeniowej oraz przy przeprowadzaniu digitalizacji procesów w jednym z polskich banków. Zapewniał kompleksową obsługę prawną obszaru IT oraz ITSec podmiotu z sektora bankowego. Uczestniczył w licznych projektach wdrożeniowych IT, w tym dotyczących outsourcingu bankowego. Doradzał przy wdrożeniach RODO w instytucjach finansowych i podmiotach z sektora energetycznego i produkcyjnego. Współautor publikacji: RODO. Przewodnik ze wzorami, Ochrona danych osobowych. Przewodnik po ustawie i RODO ze wzorami, oraz współautor komentarza do Ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa – w trakcie opracowania.

Spis treści

Rozwiń Zwiń

Opinie (10)

Renata
27-11-2018
Ocena: 5/5
W publikacji w prosty sposób przedstawiono unijne rozporządzenie z 27.04.2016 dotyczące ochrony i przetwarzania danych osobowych. Treści oraz ich schematyczne uzupełnienie wraz z przykładami umów stanowią jak dla mnie istotne informacje o tej ustawie.
Marta
18-10-2018
Ocena: 5/5
Idealny podręcznik dla tych, którzy chcą się dowiedzieć czegoś o RODO. Opisano tutaj wszystkie najważniejsze informacje, kwestie prawne, obowiązki i prawa poszczególnych jednostek lub osób prawnych, nie wdając się przy tym w dokładną analizę.
Alicja
11-09-2018
Ocena: 5/5
Książka to zarys RODO. Jest to szczegółowa analiza rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Omówiono podstawowe informacje, prawa osób fizycznych, obowiązki administratorów i przetwarzających oraz bezpieczeństwo i środki ochrony prawnej.
Arek
03-08-2018
Ocena: 5/5
Podręcznikowe przedstawienie najważniejszych kwestii powiązanych z RODO. Autorzy przedstawili temat tak, by każdy mógł go zrozumieć. W treści wplątano również kilka wzorów, by schematycznie pokazać ważne umowy z ochrony danych.
Ewa
02-07-2018
Ocena: 5/5
W książce prosto omówiono najnowsze zmiany dotyczące ochrony danych osobowych. Ponadto znaleźć w niej można wiele ważnych i ogólnie przydanych dla wszystkich wzorów i schematów. Polecam.
więcej opinii mniej opinii
Karolina
28-06-2018
Ocena: 5
Konkretne treści o RODO choć skierowane bardziej do osób fizycznych niż prawnych ze względu na wstępnie opisany temat. Autorzy po prostu ujęli w nich najważniejsze informacje o najnowszym akcie prawnym dotyczącym ochrony danych osobowych. Ogólnie polecam.
Karol
04-06-2018
Ocena: 5
Jeśli macie problem z RODO to polecam tę pozycję. Jest to dobre kompendium wiedzy na temat nowych przepisów o ochronie danych osobowych. Dodam jeszcze, że rodosłowniczek i wzory dokumentów zastąpiły mi podstawowe szkolenie.
Łukasz
07-05-2018
Ocena: 5
Książka to bardzo praktyczny przewodnik po nowych przepisach o danych osobowych, zawierający przydane i rzeczowe informacje. Mi najbardziej pomogły wzory umów (powierzenie danych i klauzul informacyjnych). Szczerze polecam.
Krystian
30-04-2018
Ocena: 5
Większość firm musi ustosunkować się do przepisów RODO. Nie jest łatwo samemu wdrożyć postanowienia nowego rozporządzenia, dlatego każda rzetelna pomoc jest ważna, nawet książka, w której szczegółowo i praktycznie przedstawiono tę regulację. Polecam.
Basia
11-04-2018
Ocena: 5
Drobiazgowość i rzeczowość treści w pozycji pomogła mi odnaleźć optymalne rozwiązanie na wdrożenie przepisów dotyczących zarządzania danymi osobowymi w mojej firmie. Nie sądziłam, że będę wdzięczna za schemat podręcznika w książce. Polecam!
Aby dodać opinię, zaloguj się lub załóż konto

Kupując w profinfo zyskujesz

Gwarancja najlepszej ceny
Gwarancję najlepszej ceny
Darmowa dostawa już od 50 zł
Darmową dostawę już od 100 zł
Pomoc konsultanta na infolinii
Pomoc konsultanta na infolinii
Promocyjne ceny i rabaty
Promocyjne ceny i rabaty
Sprawna realizacja zamówienia
Sprawną realizację zamówienia

Pomyśl o dodaniu do koszyka

Ostatnio oglądane produkty

Inne publikacje autora