Facebook

 

Szanowni Państwo, z powodu globalnej awarii systemów IT występują problemy w dostępie do serwisów i usług Wolters Kluwer oraz utrudniony jest kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta.

Przepraszamy za utrudnienia. Zespół Wolters Kluwer Polska

Dowiedz się więcej →

Bestseller
Nowość
Zapowiedź

Strefa Aplikanta
E-booki
dostęp
w 5 min.
Stan prawny: 10 marca 2018 r.
z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz.Urz. UE L 119, s. 1) wchodzącym w życie z dniem 25.05.2018 r.
Wydanie: 1
Liczba stron: 456
Więcej informacji

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

-46%

RODO. Przewodnik ze wzorami

RODO. Przewodnik ze wzorami

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Stan prawny: 10 marca 2018 r.
z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz.Urz. UE L 119, s. 1) wchodzącym w życie z dniem 25.05.2018 r.
Wydanie: 1
Liczba stron: 456
Więcej informacji

Opis publikacji

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Autorzy wykorzystali opinie Grupy Roboczej Art. 29 oraz GIODO, normy ISO z obszaru bezpieczeństwa informacji, a także bogate doświadczenie z własnej krajowej i międzynarodowej praktyki ochrony danych osobowych, cyberbezpieczeństwa i cloud computingu, w tym prace dla Grupy Roboczej Art. 29 i Komisji Europejskiej.

Ico_Gray_17.gif [486 B]   W publikacji czytelnik znajdzie m.in.:

  • projekt polityki ochrony danych osobowych, która obejmuje obowiązki administratora i podmiotu przetwarzającego,
  • wzór umowy powierzenia danych,
  • wzory klauzul informacyjnych, w których zawarto kategorie informacji,
  • ...

W książce w praktyczny sposób wyjaśniono przepisy RODO, wskazano wiele dokumentów i rozwiązań, dzięki którym czytelnik będzie mógł postępować zgodnie z tą regulacją unijną.

Autorzy wykorzystali opinie Grupy Roboczej Art. 29 oraz GIODO, normy ISO z obszaru bezpieczeństwa informacji, a także bogate doświadczenie z własnej krajowej i międzynarodowej praktyki ochrony danych osobowych, cyberbezpieczeństwa i cloud computingu, w tym prace dla Grupy Roboczej Art. 29 i Komisji Europejskiej.

Ico_Gray_17.gif [486 B]   W publikacji czytelnik znajdzie m.in.:

  • projekt polityki ochrony danych osobowych, która obejmuje obowiązki administratora i podmiotu przetwarzającego,
  • wzór umowy powierzenia danych,
  • wzory klauzul informacyjnych, w których zawarto kategorie informacji,
  • listy standardowych zagrożeń bezpieczeństwa informacji i potencjalnych naruszeń praw i wolności mogących wyniknąć z naruszenia ochrony danych osobowych.

Autorzy wyjaśniają również zagadnienia mogące stwarzać szczególne trudności przy stosowaniu RODO, jak np. art. 11 RODO dotyczący danych niezidentyfikowanych.

Opis publikacji aktualny na dzień: 2018-03-12
Zobacz spis treści
Rozwiń opis Zwiń opis

Fragment dla Ciebie

Nie możesz się zdecydować? Przeczytaj fragment publikacji!
Przeczytaj fragment

Informacje

Rok publikacji: 2018
Wydanie: 1
Liczba stron: 456
Okładka:
Format: A5
Towar w kategorii: Ochrona danych osobowych
Wersja publikacji: Książka papier + Smarteca (App) + Ebook
ISBN: 978-83-8124-637-8, epub 978-83-8124-698-9, pdf 978-83-8124-704-7
Kod towaru: KAM-3456 W01D03, EBO-2441 W01E01, EBO-2441 W01P01

Spis treści

Rozwiń spis treści Zwiń spis treści

Autorzy

Maciej Gawroński – wspólnik kancelarii Gawroński & Partners, radca prawny wyróżniany przez międzynarodowe rankingi prawnicze; reprezentował Rzeczpospolitą Polską w międzynarodowych sporach arbitrażowych o ochronę inwestycji (BIT) o wartości dochodzącej do 10 mld zł; reprezentował klientów przed Sądem Arbitrażowym przy Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, w międzynarodowych postępowaniach arbitrażowych ad hoc, przed Trybunałem Arbitrażowym ds. Sportu w Lozannie, SN, NSA, Krajową Izbą Odwoławczą, Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej oraz przed polskimi sądami powszechnymi; wpisany na listę arbitrów rekomendowanych Sądu Arbitrażowego przy KIG.

Maciej Gawroński – wspólnik kancelarii Gawroński & Partners, radca prawny wyróżniany przez międzynarodowe rankingi prawnicze; reprezentował Rzeczpospolitą Polską w międzynarodowych sporach arbitrażowych o ochronę inwestycji (BIT) o wartości dochodzącej do 10 mld zł; reprezentował klientów przed Sądem Arbitrażowym przy Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, w międzynarodowych postępowaniach arbitrażowych ad hoc, przed Trybunałem Arbitrażowym ds. Sportu w Lozannie, SN, NSA, Krajową Izbą Odwoławczą, Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej oraz przed polskimi sądami powszechnymi; wpisany na listę arbitrów rekomendowanych Sądu Arbitrażowego przy KIG.

Michał Kibil jest współzałożycielem i Starszym Wspólnikiem w kancelarii DGTL Kibil Piecuch i Wspólnicy S.K.A. Przed otwarciem kancelarii DGTL zdobywał doświadczenie w kancelariach indywidualnych oraz prowadził warszawski oddział kilkudziesięcioosobowej kancelarii. Był również szefem jednej z praktyk w dwóch kancelariach o zasięgu międzynarodowym. Wspiera przedsiębiorców we wdrażaniu projektów z zakresu IT oraz nowych technologii, w tym opartych na Blockchain, AI, machine learning oraz IOT. Jest specjalistą z zakresu HR, ochrony danych osobowych oraz zarządzania własnością intelektualną w rozwiązaniach technologicznych. Michał doradza oraz szkoli we wszelkich kwestiach związanych z szeroko pojętą tematyką zatrudniania pracowników, prawa autorskiego, ochrony danych osobowych oraz prawa nowych technologii. Studiował prawo na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie kończył także podyplomowe studium prawa pracy. Jest adwokatem wpisanym na listę Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie, gdzie od 2019 r. szkoli także aplikantów adwokackich m.in. w obszarze wykorzystania nowych technologii.

Katarzyna Kloc – adwokat, Partner w Gawroński & Partners S.K.A. Posiada wieloletnie doświadczenie w doradztwie prawnym z zakresu ochrony prywatności i danych osobowych w rankingowych międzynarodowych kancelariach prawnych w tej dziedzinie. Doradza klientom z wielu sektorów gospodarki, takich jak sektor bankowy, technologiczny, finansowy czy e-commerce. Posiada doświadczenie w doradztwie w zakresie ochrony własności intelektualnej, prawa ochrony konsumentów, e-commerce oraz zagadnień prawnych związanych z IT. Jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Ukończyła również podyplomowe studia z zakresu prawa gospodarczego i handlowego. Przed dołączeniem do Gawroński & Partners S.K.A. doświadczenie zdobywała m.in. w zespołach IP, TMT i Data Protection Kancelarii CMS Cameron McKenna oraz Data Protection Kancelarii Bird & Bird, a także w Kancelarii Maruta Wachta sp. j.

Zuzanna Piotrowska - specjalizuje się w regulacjach sektora finansowego. Posiada doświadczenie w zakresie regulacji dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (AML IV), usług płatniczych (PSD II) oraz instrumentów finansowych (MIFID II).  Zuzanna pracowała w towarzystwie ubezpieczeniowym, w kancelarii obsługującej towarzystwa funduszy inwestycyjnych oraz w kancelarii, gdzie zajmowała się szeroko rozumianym prawem finansowym. Obecnie współpracuje z Fundacją Fintech Poland (obsługa prawna podmiotów z sektora fintech) oraz z Fundacją Polska Bezgotówkowa. Współautorka publikacji i artykułów z dziedziny AML i RODO m.in. RODO. Przewodnik ze wzorami, RODO a prawo bankowe, Przeciwdziałanie praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, Praktyczny przewodnik, Ochrona Danych Osobowych Przewodnik po RODO i Ustawie oraz checklist zgodności z ustawą AML, dyrektywą MIFID II, rozporządzeniem MIFIR. Absolwentka prawa Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.

Paweł Punda – radca prawny, zarządzający praktyką ochrony danych osobowych i IT w Lewczuk, Łyszczarek i Wspólnicy S.K.A., współzałożyciel i prezes zarządu Good Data Protection Standard Sp. z o.o., podmiotu dostarczającego innowacyjną platformę do zarządzania obszarem danych osobowych. Specjalizuje się w prawie nowych technologii, ochronie danych osobowych oraz prawnych aspektach zagadnień cyberbezpieczeństwa i działalności sektora IT, w tym cloud computingu. Doradzał m.in. przy pierwszym w Polsce przeniesieniu usług banku do publicznej chmury obliczeniowej oraz przy przeprowadzaniu digitalizacji procesów w jednym z polskich banków. Zapewniał kompleksową obsługę prawną obszaru IT oraz ITSec podmiotu z sektora bankowego. Uczestniczył w licznych projektach wdrożeniowych IT, w tym dotyczących outsourcingu bankowego. Doradzał przy wdrożeniach RODO w instytucjach finansowych i podmiotach z sektora energetycznego i produkcyjnego. Współautor publikacji: RODO. Przewodnik ze wzorami, Ochrona danych osobowych. Przewodnik po ustawie i RODO ze wzorami, oraz współautor komentarza do Ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa – w trakcie opracowania.

Rozwiń listę autorów Zwiń listę autorów

Opinie

Renata Niezweryfikowany zakup
W publikacji w prosty sposób przedstawiono unijne rozporządzenie z 27.04.2016 dotyczące ochrony i przetwarzania danych osobowych. Treści oraz ich schematyczne uzupełnienie wraz z przykładami umów stanowią jak dla mnie istotne informacje o tej ustawie.
Marta Niezweryfikowany zakup
Idealny podręcznik dla tych, którzy chcą się dowiedzieć czegoś o RODO. Opisano tutaj wszystkie najważniejsze informacje, kwestie prawne, obowiązki i prawa poszczególnych jednostek lub osób prawnych, nie wdając się przy tym w dokładną analizę.
Alicja Niezweryfikowany zakup
Książka to zarys RODO. Jest to szczegółowa analiza rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Omówiono podstawowe informacje, prawa osób fizycznych, obowiązki administratorów i przetwarzających oraz bezpieczeństwo i środki ochrony prawnej.
Arek Niezweryfikowany zakup
Podręcznikowe przedstawienie najważniejszych kwestii powiązanych z RODO. Autorzy przedstawili temat tak, by każdy mógł go zrozumieć. W treści wplątano również kilka wzorów, by schematycznie pokazać ważne umowy z ochrony danych.
Ewa Niezweryfikowany zakup
W książce prosto omówiono najnowsze zmiany dotyczące ochrony danych osobowych. Ponadto znaleźć w niej można wiele ważnych i ogólnie przydanych dla wszystkich wzorów i schematów. Polecam.
Karolina
Konkretne treści o RODO choć skierowane bardziej do osób fizycznych niż prawnych ze względu na wstępnie opisany temat. Autorzy po prostu ujęli w nich najważniejsze informacje o najnowszym akcie prawnym dotyczącym ochrony danych osobowych. Ogólnie polecam.
Karol
Jeśli macie problem z RODO to polecam tę pozycję. Jest to dobre kompendium wiedzy na temat nowych przepisów o ochronie danych osobowych. Dodam jeszcze, że rodosłowniczek i wzory dokumentów zastąpiły mi podstawowe szkolenie.
Łukasz
Książka to bardzo praktyczny przewodnik po nowych przepisach o danych osobowych, zawierający przydane i rzeczowe informacje. Mi najbardziej pomogły wzory umów (powierzenie danych i klauzul informacyjnych). Szczerze polecam.
Krystian
Większość firm musi ustosunkować się do przepisów RODO. Nie jest łatwo samemu wdrożyć postanowienia nowego rozporządzenia, dlatego każda rzetelna pomoc jest ważna, nawet książka, w której szczegółowo i praktycznie przedstawiono tę regulację. Polecam.
Basia
Drobiazgowość i rzeczowość treści w pozycji pomogła mi odnaleźć optymalne rozwiązanie na wdrożenie przepisów dotyczących zarządzania danymi osobowymi w mojej firmie. Nie sądziłam, że będę wdzięczna za schemat podręcznika w książce. Polecam!
Rozwiń listę z opiniami Zwiń listę z opiniami
Kup tę książkę w wersji Książka dostępna w różnych formatach Przewodnik po formatach
{{ variants[options].name }} {{ prices.brutto }} zł {{ prices.promotion_brutto }} zł
{{ variant.name }} -{{ variant.discount }}% {{ variant.price_brutto }} zł {{ variant.price_promotion_brutto }} zł
Dlaczego Profinfo.pl?
Ponad 10 tys. tytułów
Darmowa dostawa już od 150zł
Czat online z konsultantem
Promocyjne ceny i rabaty
Sprawna realizacja zamówienia
Dostęp do ebooka w 5 minut

Ostatnio oglądane produkty

Produkty z tej samej kategorii

Inne publikacje autora

Aby ponownie wybrać temat, odśwież stronę