Facebook
Kategorie MENU
Bestseller
Nowość
Zapowiedź

Strefa Aplikanta
E-booki
dostęp
w 5 min.
Wyprzedaż do -90%
Stan prawny: 1 marca 2018 r., z uwzględnieniem zmiany wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz.Urz. UE L 119, s. 1) wchodzącym w życie z dniem 25.05.2018 r.
Wydanie: 1
Liczba stron: 336
Więcej informacji

Praktyczny poradnik dla podmiotów z sektora e-commerce zawierający omówienie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), które zacznie obowiązywać dnia 25 maja 2018 r.

-50%

RODO w e-commerce

RODO w e-commerce

Przeczytaj fragment Zobacz spis treści

Praktyczny poradnik dla podmiotów z sektora e-commerce zawierający omówienie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), które zacznie obowiązywać dnia 25 maja 2018 r.

Stan prawny: 1 marca 2018 r., z uwzględnieniem zmiany wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz.Urz. UE L 119, s. 1) wchodzącym w życie z dniem 25.05.2018 r.
Wydanie: 1
Liczba stron: 336
Więcej informacji

Opis publikacji

Publikacja to praktyczny poradnik dla podmiotów prowadzących działalność w zakresie e-commerce zawierający omówienie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), które zacznie obowiązywać dnia 25 maja 2018 r.

Autorzy dają szczegółowe wskazówki co do tego na co powinni zwrócić uwagę administratorzy działający w Internecie, jakie są zasady przetwarzania danych, przesłanki uprawniające do przetwarzania, nowe prawa podmiotów danych oraz obowiązki administratorów.

Z publikacji dowiesz się m.in., na czym polega prawo:

  • do bycia zapomnianym
  • do sprostowania danych,
  • do niepodlegania profilowaniu,
  • do ograniczania przetwarzania danych.

Omówione zostały także zagadnienia podejścia opartego na ryzyku przy kształtowaniu obowiązków administratorów, dokumentacji jaką muszą opracować administratorzy, czy też aspe...

Publikacja to praktyczny poradnik dla podmiotów prowadzących działalność w zakresie e-commerce zawierający omówienie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), które zacznie obowiązywać dnia 25 maja 2018 r.

Autorzy dają szczegółowe wskazówki co do tego na co powinni zwrócić uwagę administratorzy działający w Internecie, jakie są zasady przetwarzania danych, przesłanki uprawniające do przetwarzania, nowe prawa podmiotów danych oraz obowiązki administratorów.

Z publikacji dowiesz się m.in., na czym polega prawo:

  • do bycia zapomnianym
  • do sprostowania danych,
  • do niepodlegania profilowaniu,
  • do ograniczania przetwarzania danych.

Omówione zostały także zagadnienia podejścia opartego na ryzyku przy kształtowaniu obowiązków administratorów, dokumentacji jaką muszą opracować administratorzy, czy też aspektów związanych z transgranicznym przetwarzaniem danych.

Zobacz spis treści
Rozwiń opis Zwiń opis

Fragment dla Ciebie

Nie możesz się zdecydować? Przeczytaj fragment publikacji!
Przeczytaj fragment

Spis treści

Rozwiń spis treści Zwiń spis treści

Autorzy

Witold Chomiczewski – radca prawny i wspólnik w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Lider specjalizacji e-commerce. Pełnomocnik Izby Gospodarki Elektronicznej ds. legislacji. Specjalizuje się w prawie IT, danych osobowych i nowych technologii. Ma bogate doświadczenie w obsłudze prawnej przedsiębiorców związanych z e-commerce. Doradza m.in. spółkom zajmującym się marketingiem internetowym, w tym SEM i performance marketingiem. Reprezentuje branżę e-commerce w procesach legislacyjnych w Sejmie, Senacie i ministerstwach. Brał udział w projekcie realizowanym na zlecenie Komisji Europejskiej, „Study on Liability of Internet Intermediaries”, który dotyczył dyrektywy o handlu elektronicznym. Współautor komentarzy do: ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawy o ochronie niektórych usług świadczonych drogą elektroniczną opartych lub polegających na dostępie warunkowym, ustawy o ochronie baz danych, ustawy o prawach konsumenta, rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) oraz ustawy o ochronie danych osobowych.

 

Witold Chomiczewski – radca prawny i wspólnik w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Lider specjalizacji e-commerce. Pełnomocnik Izby Gospodarki Elektronicznej ds. legislacji. Specjalizuje się w prawie IT, danych osobowych i nowych technologii. Ma bogate doświadczenie w obsłudze prawnej przedsiębiorców związanych z e-commerce. Doradza m.in. spółkom zajmującym się marketingiem internetowym, w tym SEM i performance marketingiem. Reprezentuje branżę e-commerce w procesach legislacyjnych w Sejmie, Senacie i ministerstwach. Brał udział w projekcie realizowanym na zlecenie Komisji Europejskiej, „Study on Liability of Internet Intermediaries”, który dotyczył dyrektywy o handlu elektronicznym. Współautor komentarzy do: ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawy o ochronie niektórych usług świadczonych drogą elektroniczną opartych lub polegających na dostępie warunkowym, ustawy o ochronie baz danych, ustawy o prawach konsumenta, rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) oraz ustawy o ochronie danych osobowych.

 

Dominik Lubasz – doktor nauk prawnych, radca prawny, partner zarządzający w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Specjalizuje się w prawie nowych technologii, e-commerce, własności intelektualnej, ochronie danych osobowych oraz w prawie gospodarczym, w tym europejskim prawie gospodarczym. Ekspert Stowarzy- szenia Konsumentów Polskich ds. handlu elektronicznego, a także ekspert legislacyjny Izby Gospodarki Elektronicznej Ecommerce Polska. Otrzymał następujące rekomen- dacje w zakresie ochronnych danych osobowych i prywatności w następujących ran- kingach prawniczych: w latach 2017–2021 rekomendację Global Law Experts, w latach 2018–2021 rekomendację Chambers and Partner, w latach 2020–2021 rekomendację Legal500 EMEA oraz w 2021 r. wskazany został jako thought leader przez WWL. Czło- nek rady naukowej Centrum Ochrony Danych i Zarządzania Informacją Uniwersytetu Łódzkiego, członek rady naukowej SABI Stowarzyszenia Inspektorów Ochrony Danych, członek rady naukowej Instytutu Compliance, członek komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Prawa Nowoczesnych Technologii. Współtwórca aplikacji do analizy ryzyka wyma- ganej przepisami RODO – GDPR Risk Tracker (app.gdprrisktracker.pl). Jest autorem licznych publikacji z zakresu ochrony danych osobowych oraz handlu elektronicznego, w tym komentarzy do ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, ustawy o prawach konsumenta, ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawy o ochronie nie- których usług świadczonych drogą elektroniczną opartych lub polegających na dostępie warunkowym, ustawy o ochronie baz danych i ustawy o ochronie danych osobowych.

Joanna Łuczak-Tarka – doktor nauk prawnych i adiunkt na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego. Prawnik w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Członek Rady Programowej Centrum Ochrony Danych Osobowych i Zarządzania Informacją Uniwersytetu Łódzkiego, International Association of Privacy Professionals (IAPP) oraz International Law Association (ILA, Grupa Polska). Autorka ponad 50 publikacji, w tym podręcznika, monografii i artykułów poświęconych problematyce ochrony danych osobowych, a także współautorka komentarza do rozporządzenia ogólnego o ochronie danych oraz do ustawy o ochronie danych osobowych. Specjalistka z zakresu ochrony danych osobowych, zajmująca się kompleksową obsługą prawną administratorów danych osobowych. Posiada ponad 10-letnie doświadczenie biznesowe w obszarze audytów, szkoleń i doradztwa w zakresie ochrony danych osobowych i ochrony informacji, wieloletnia wykładowczyni na studiach podyplomowych z tego obszaru, była m.in. członkiem Grupy Roboczej ds. Ochrony Danych Osobowych powołanej przez Ministra Cyfryzacji oraz Pełnomocnikiem Rektora Uniwersytetu Łódzkiego ds. ochrony danych osobowych.

Monika Namysłowska – doktor habilitowany nauk prawnych, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Łódzkiego; kierownik Katedry Europejskiego Prawa Gospodarczego Wydziału Prawa i Administracji UŁ; członek kolegium redakcyjnego Europejskiego Przeglądu Sądowego oraz internetowego Kwartalnika Antymonopolowego i Regulacyjnego; autorka ponad 120 publikacji w języku polskim, angielskim i niemieckim dotyczących m.in. prawa konsumenckiego, zwalczania nieuczciwej konkurencji oraz nowych technologii.

Monika Susałko – radczyni prawna w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Specjalistka z zakresu ochrony danych osobowych, zajmująca się kompleksową obsługą prawną administratorów danych osobowych, w tym projektowym podejściem do wdrażania kompleksowych rozwiązań z zakresu ochrony danych osobowych. Posiada ponad 10-letnie doświadczenie biznesowe w obszarze audytów, szkoleń i doradztwa w zakresie ochrony danych osobowych i ochrony informacji; wykładowczyni na studiach magisterskich i podyplomowych z tego obszaru. Autorka wielu publikacji poświęconych problematyce ochrony danych osobowych.

Katarzyna Witkowska-Nowakowska – doktorantka w Katedrze Prawa Administracyjnego i Nauki Administracji Uniwersytetu Łódzkiego, prawnik w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Audytor wewnętrzny SZBI wg ISO/IEC 27001:2013. Redaktor naczelna bloga merytorycznego poświęconego ochronie danych osobowych: www.portalodo.com. Autorka wielu publikacji poświęconych problematyce ochrony danych osobowych, w tym współautorka komentarza do rozporządzenia ogólnego o ochronie danych. W 2017 r. zdała egzamin CIPP/E (Certified Privacy Professional/Europe) organizowany przez International Association of Privacy Professionals. Wykładowczyni na Podyplomowych Studiach Ochrony Danych Osobowych organizowanych na Uniwersytecie Łódzkim w latach 2013–2016. Prelegentka na konferencjach związanych z ochroną danych osobowych, prawem nowych technologii oraz prawem międzynarodowym publicznym. W swojej pracy zawodowej koncentruje się przede wszystkim na zagadnieniach związanych z ochroną danych osobowych. Zajmuje się kompleksowym doradztwem z zakresu ochrony danych osobowych, prowadząc audyty z tego zakresu oraz wspierając klientów na każdym etapie projektowania i wdrażania systemów ochrony danych osobowych.

Natalia Zawadzka – adwokat w Lubasz i Wspólnicy – Kancelaria Radców Prawnych sp.k. Specjalizuje się w prawie nowych technologii, e-commerce, własności intelektualnej oraz ochronie danych osobowych. Ukończyła studia III stopnia w Katedrze Prawa Międzynarodowego i Stosunków Międzynarodowych na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego, w ramach których uczestniczyła w badaniach dotyczących ochrony praw człowieka w społeczeństwie informacyjnym. Stypendystka programu Erasmus w Getyndze (Niemcy). Wykładowczyni na szkoleniach z zakresu prawa IT i ochrony danych osobowych. Autorka licznych publikacji z zakresu prawnych aspektów nowych technologii, w tym cyklicznych artykułów na portalach tematycznych Portal Prawa IT oraz Portal ODO, prowadzonych przez ekspertów kancelarii Lubasz i Wspólnicy, oraz współautorką komentarza i monografii dotyczących rozporządzenia ogólnego o ochronie danych osobowych.

Rozwiń listę autorów Zwiń listę autorów

Opinie

Irena
Dokładnie przedstawiono zagadnienia europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Opisano w nim podstawowe zagadnienia (odnoszące się do wszystkich podmiotów), ale ze względu na e-commerce skupiono się na działaniach administratorów.
Adam
Dla administratorów danych w Internecie the best! Książkę napisano właśnie pod osoby zarządzające danymi osobowymi w sieci. A przy najmniej najwięcej treści temu zagadnieniu poświęcono. Moim zdaniem - warto!
Hubert
Szczegółowe, profesjonalne a zarazem proste omówienie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych. Z książki wyniosłem i dowiedziałem się wiele, m.in. że mam prawo do usunięcia danych czyli prawo do bycia zapomnianym. Polecam.
Joanna
Jestem odpowiedzialna za wdrożenie wymogów rozporządzenia i aktualizowanie systemu danych osobowych zgodnie z RODO w firmie, w której jestem zatrudniona. Książka ta jest moim dobrym przewodnikiem i „doradcą”. Polecam.
Aby dodać opinię, zaloguj się lub załóż konto
Kup tę książkę w wersji Książka dostępna w różnych formatach Przewodnik po formatach
{{ variants[options].name }} {{ prices.brutto }} zł {{ prices.promotion_brutto }} zł
{{ variant.name }} {{ variant.price_brutto }} zł {{ variant.price_promotion_brutto }} zł
Dlaczego Profinfo.pl?
Ponad 10 tys. tytułów
Darmowa dostawa już od 120zł
Czat online z konsultantem
Promocyjne ceny i rabaty
Sprawna realizacja zamówienia
Dostęp do ebooka w 5 minut

Ostatnio oglądane produkty

Produkty z tej samej kategorii

Inne publikacje autora

Aby ponownie wybrać temat, odśwież stronę