Facebook
Kategorie
Kategorie
Strefa Aplikanta
Promocja dnia

Bezpieczeństwo żywności i żywienia

Bezpieczeństwo żywności i żywienia regulują przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 28 stycznia 2002 r. WE 178/2002 i wprowadzająca oraz rozszerzająca je ustawa z dn. 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ustawa określa:

  • wymagania zdrowotne żywności,
  • wymagania związane z przestrzeganiem higieny względem żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z nią,
  • właściwości organów w obszarze prowadzenia kontroli żywności,
  • wymagania dotyczące przeprowadzenia urzędowych kontroli żywności,
  • zasady związane z reklamowaniem, promocją i sprzedażą środków spożywczych,
  • wymagania co do żywienia młodzieży i dzieci, a także żywienia zbiorowego.

Sortuj:
Sposób wyświetlania:
Kultura bezpieczeństwa żywności

Kultura bezpieczeństwa żywności

Z.Małgorzata Wiśniewska
CeDeWu
Pomimo nieustających afer na rynku żywności, istota i rola kultury bezpieczeństwa żywności jest tematem stosunkowo nowym, nie tylko w naszym kraju. Jest to jednak temat bardzo istotny, gdyż przyjmuje się, iż brak tej kultury, brak troski o jej zapewnienie, należy do kategorii tzw. nowych zagrożeń dl....
43,20 zł
48,00 zł
Więcej
Pozakodeksowe przestępstwa przeciwko zdrowiu. Komentarz
Promocja!
Darmowa dostawa - 0 zł!
Promocja!
Darmowa dostawa - 0 zł!

Pozakodeksowe przestępstwa przeciwko zdrowiu. Komentarz

Magdalena Budyn-Kulik, Patrycja Kozłowska-Kalisz, Marek Kulik, Aneta Michalska-Warias, Mar...
Wolters Kluwer Polska
W komentarzu kompleksowo omówiono prawnokarną problematykę ochrony zdrowia i pozakodeksowych przestępstw przeciwko zdrowiu.
191,21 zł
239,00 zł
Więcej
System prawa żywnościowego
Promocja!
Darmowa dostawa - 0 zł!
Promocja!
Darmowa dostawa - 0 zł!

System prawa żywnościowego

Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski
Wolters Kluwer Polska
Pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania.
191,21 zł
239,00 zł
Więcej
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Jan Gawęcki, Henryk Gerting
Wydawnictwo Naukowe PWN
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgry....
35,10 zł
39,00 zł
Więcej
Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Jan Gawęcki
Wydawnictwo Naukowe PWN
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żyw....
62,10 zł
69,00 zł
Więcej
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspekt....
44,10 zł
49,00 zł
Więcej
Chemia żywności Tom 1

Chemia żywności Tom 1

zbiorowa Praca, E.Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Wydawnictwo Naukowe PWN
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodat....
89,10 zł
99,00 zł
Więcej
Prawo żywnościowe

Prawo żywnościowe

Maciej Taczanowski
Wolters Kluwer Polska
Publikacja omawia podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe.
58,64 zł
69,00 zł
Więcej
Bezpieczeństwo i jakość żywności

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Stanisław Kowalczyk
Wydawnictwo Naukowe PWN
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała....
62,10 zł
69,00 zł
Więcej
Prawne aspekty jakości towarów
Promocja!
Promocja!

Prawne aspekty jakości towarów

Gnela Bogusława, Paweł Dąbek, Bogusława Gnela, Piotr Kukuryk, Jacek Lachner, Jolanta Loran...
Wolters Kluwer Polska
W publikacji omówiono polskie i europejskie regulacje w zakresie prawnych wymogów bezpieczeństwa i jakości towarów.
28,90 zł
34,00 zł
Więcej
Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym
Promocja!
Promocja!

Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym

Paweł Wojciechowski
Wolters Kluwer Polska
Paweł Wojciechowski – doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności oraz Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego; autor kilkudziesięciu publikacji z zakresu prawa żywnościowego i rolnego, m.in. monografi i Wspólnotowy....
68,00 zł
85,00 zł
Więcej
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz

Andrzej Balicki, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska
Wolters Kluwer Polska
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że r....
95,19 zł
102,00 zł
Więcej
Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz
Darmowa dostawa - 0 zł!
Darmowa dostawa - 0 zł!

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

Andrzej Balicki, Filip Opoka, Maciej Syska, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska,...
Wolters Kluwer Polska
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych. Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wy....
152,09 zł
169,00 zł
Więcej
Prawo suplementów diety

Prawo suplementów diety

Katarzyna Gęsiak, Mariusz Kondrat, Justyna Stefańczyk-Kaczmarzyk
Wolters Kluwer Polska
Poradnik jest efektem wieloletnich praktycznych doświadczeń związanych z obsługą prawną podmiotów z obszaru suplementów diety i produktów pokrewnych. Prezentowane opracowanie zawiera kompleksową analizę zagadnień prawnych dotyczących obrotu suplementami diety na polskim rynku. Autorzy szczegółow....
42,00 zł
Więcej
System handlu produktem leczniczym i produktami pokrewnymi
Darmowa dostawa - 0 zł!
Darmowa dostawa - 0 zł!

System handlu produktem leczniczym i produktami pokrewnymi

Marcin Ożóg
Wolters Kluwer Polska
Książka omawia handel produktem leczniczym oraz produktami pokrewnymi, czyli m.in. kosmetykami i suplementami diety. Publikacja dotyczy handlu wytworami chemii farmaceutycznej na masową skalę, jest analizą ram prawnych oraz sposobu funkcjonowania systemu, w ramach którego handel taki jest prowadzony....
179,10 zł
199,00 zł
Więcej
Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności
Promocja!
Promocja!

Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności

Paweł Wojciechowski
Wolters Kluwer Polska
Stan prawny na 1.03.2008 r. Praca przedstawia wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności wynikający z analizy celów i zadań realizowanych przez organy kontroli i nadzoru w odniesieniu do całego łańcucha żywnościowego.
64,24 zł
80,30 zł
Więcej